Toni Suonsivu Otan kantaa yksilönvapauden puolesta - kollektivismia vastaan

Millaista ehdokasta kannattaa äänestää, jos haluaa oikeasti vaikuttaa asioihin?

Moni miettii jälleen kerran, millaista ehdokasta tai mitä puoluetta kannattaisi äänestää vai jättäisikö kokonaan äänestämättä. Moni on sitä mieltä, ettei äänestämällä voi vaikuttaa. Tämä pitää suurelta osin paikkansa. Kerron nyt oman näkemykseni siitä, millaista ehdokasta kannattaa äänestää, jos haluaa vaikuttaa politiikkaan omien mielipiteidensä mukaan. Kerron ensin, millaisia ehdokkaita ei kannata äänestää.

 

1) Ammattipoliitikot

 

Ammattipoliitikon tärkein tavoite on päästä eduskuntaan millä keinolla hyvänsä. He ovat tunnettuja siitä, että he lupaavat ennen vaaleja kaikenlaista, mitä äänestäjät haluavat kuulla, jotta keräisivät tarpeeksi äänia. Heille on samantekevää, että onnistuuko lupausten pitäminen. Suoraan sanottuna, ammattipoliitikon tärkein työväline on valehtelu. Hänelle politiikka merkitsee uraa. Siksi eduskuntaan pääseminen puhumalla mitä vain on aina etusijalla. Sinun on turhaa kuvitella, että heitä äänestämällä pystyisit vaikuttamaan mihinkään.

 

Nyt päättävässä eduskunnassa on esimerkiksi aika monta kansanedustajaa, jotka lupasivat ennen vuoden 2011 vaaleja vastustaa pakkoruotsia. He kuitenkin äänestivät pakkoruotsin säilyttämisen puolesta. Tämä on vain yksi esimerkki lukuisten joukossa, kun ammattipoliitikko on pettänyt äänestäjänsä. Ammattipoliitikkoja löytyy eniten suurista puolueista, koska ne ovat vakiinnuttaneet valta-asemansa, joten niiden riveistä on helpompi päästä eduskuntaan kuin pienempien puolueiden riveistä. Ammattipoliitikon tunnistaa usein vaalimainosten ympäripyöreistä lässytyksistä, jotka on suunniteltu miellyttämään mahdollisimman monia.

 

2) Sellaisten puolueiden ehdokkaat, joilla on tiukka ryhmäkuri

 

Demokratian kannalta yksi keskeisimpiä ongelmia eduskunnassa on puolueiden harjoittama ryhmäkuri. Sehän siis tarkoittaa, että puolueen eduskuntaryhmän jokaisen edustajan on pakko äänestää yhteisen kannan mukaan. Ryhmäkuri estää kansanedustajaa äänestämästä eduskunnassa oman mielipiteen mukaan, eli kenties sen mukaan, mitä edustaja on luvannut äänestäjille. Vaikka kyseessä olisi aito arvopoliitikko - eikä arvoton ammattipoliitikko - hän ei saa äänestää, kuten on luvannut ennen vaaleja (paitsi jos mielipide on sama kuin tämä pakotettu äänestyspäätös).

 

Edustuksellisessa demokratiassa kansan mielipide kuuluu muutenkin huonosti, mutta tämä ryhmäkuri vie asian vielä huonompaan suuntaan. "Ryhmäkuripuolueesta" on ihan turhaa etsiä juuri sinun mielipiteitäsi yksilöllisesti ajavaa ehdokasta. Eduskuntapuolueista ryhmäkuria noudattavat kaikki muut paitsi Muutos 2011. Eduskunnan ulkopuolisista pienpuolueista löytyy ryhmäkurittomia puolueita.

 

Yhteenvetona:

 

Vaikka löytäisit vaalimainoksia katsomalla, vaalikoneita käyttämällä, ehdokkaiden kirjoituksia lukemalla tai heitä tapaamalla itsellesi mieluisan ehdokkaan, et voi luottaa häneen, jos hän on ammattipoliitikko tai "ryhmäkuripuolueen" ehdokas. Useimmat ehdokkaat kuuluvat jompaan kumpaan joukkoon. Valitettavan monet ovat molempia.

 

 

 

Millaista ehdokasta sitten kannattaa äänestää?

 

Oma ihanne-ehdokkaani on seuraavanlainen:

 

Hän on arvopoliitikko (ammattipoliitikon vastakohta). Hän on mukana politiikassa edistämässä tiettyjä arvoja ja asioita, joita hän aidosti kannattaa. Hän kertoo kantansa asioihin rehellisesti ennen vaaleja, ja äänestää eduskunnassa niiden mukaan. Hänelle tärkeintä politiikassa on asioihin vaikuttaminen, eikä oma ura.

 

Hän kuuluu puolueeseen, jolla ei ole ryhmäkuria. Siten hän voi edustaa äänestäjiään.

 

Hän kannattaa Suomen eroamista Euroopan Unionista tai ainakin kansanäänestystä siitä. EU on täysin epädemokraattinen, entisen Neuvostoliiton kaltainen, keskitetyn vallan systeemi. Ehdokas, joka kannattaa aidon kansanvallan lisäämistä, haluaa ilman muuta eroon EU:sta.

 

Tärkein kriteeri tulee kuitenkin tässä:

 

Ihanne-ehdokkaani haluaa vähentää valtion (ts. poliitikkojen) valtaa ja sen sijaan lisätä kansalaisten päätösvaltaa omiin asioihinsa. Paras poliitikko on sellainen, joka haluaa tehdä itsestään tarpeettoman. Hän arvostaa ihmisiä niin paljon, ettei katso oikeudekseen päättää asioista heidän puolestaan. Hän kannattaa ihmisten oman päätösvallan lisäämistä jommalla kummalla tavalla: Suora demokratia tai liberalismi. Voi kannattaa myös molempia.

 

Suora demokratia tarkoittaa sitä, että ihmiset saavat äänestää suoraan asioista sen sijaan, että äänestävät puolueita. Se tarkoittaa siis suoria, sitovia kansanäänestyksiä. Esimerkiksi: Jos Suomen kansan enemmistö haluaisi eroon EU:sta, silloin Suomi eroaisi EU:sta. Nykyinen edustuksellinen demokratia ei toteuta kansan enemmistön tahtoa, jos hallitus on eri mieltä kuin kansan enemmistö.

 

Liberalismi tarkoittaa lyhyesti sanottuna suppeaa valtiota sekä suppeaa ja yksinkertaista lainsäädäntöä. Se tarkoittaa yhteiskuntaa, jossa valtio hoitaa muutamia ydintehtäviä ja puuttuu mahdollisimman vähän ihmisten asioihin. Mitä vähemmän valtaa valtiolla, sitä enemmän ihmisillä. 

 

Omenalle ja melonille ei sovi sama lippalakki. Myöskään minulle ja sinulle ei välttämättä sovi samat asiat, mitkä valtio päättää meidän puolestamme. Eikö olisi parempi, jos me molemmat saisimme päättää itse omista asioistamme?

 

Tiivistettynä:

 

Ihanne-ehdokkaani ei välttämättä ole kaikista asioista samaa mieltä kanssani. Oleellista on se, että hän kannattaa koko järjestelmän muuttamista sellaiseksi, jossa jokainen ihminen saisi oikeasti vaikuttaa itse omiin asioihinsa.

 

Kysyn otsikossa: Millaista ehdokasta kannattaa äänestää, jos haluaa oikeasti vaikuttaa asioihin?

 

Tähän voi tietysti sanoa, ettei tuollaisen idealistisen ehdokkaan äänestäminen kannata. Eihän tämä systeemi muutu, jos minä äänestän sellaista. Tämä on valitettavan totta. Se kuitenkin voisi muuttua, jos tarpeeksi monet ajattelisivat tätä ja äänestäisivät suoraa demokratiaa ja/tai liberalismia edustavia ehdokkaita ja puolueita.

 

Tällä hetkellä puoluerekisterissä olevista virallisista puolueista löytyy kaksi hyvää vaihtoehtoa: Muutos 2011 kannattaa suoraa demokratiaa. Piraattipuolueesta löytyy eniten liberalismia kannattavia ehdokkaita. Näiden lisäksi puoluerekisterin ulkopuolelta löytyvät Edistyspuolue sekä Viskipuolue. Näiden molempien jäseniä on näissä eduskuntavaaleissa ehdokkaina Piraattipuolueen listalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Rooman historiassa 400-luvulla eaa. Cincinnatus maanviljelijä nimitettiin Rooman diktaattoriksi ja puolusti kaupunkia hyökkäyksiltä. Kun hän voitti viholliset, hän luopui poliittisesta vallasta vapaaehtoisesti ja jatkoi maanviljelijänä.

Cincinnatuksen teko symboloi yhteisön hyväksi tapahtuvaa poliittista vallankäyttöä ja sitä, miten arvokasta on yleisen hyvän nimissä rajoittaa yksilöllistä valtaa tai luopua siitä kokonaan eli kansalla on valtaa ja sille valta kuuluu, ei kenellekään yksittäisille.

Käyttäjän tonisuonsivu kuva
Toni Suonsivu

Hän oli kyllä poikkeuksellisen hyvä "diktaattori"! Niitä ihmisiä tosiaan on olemassa, jotka eivät ole vallanhimoisia. Harmi vaan, että juuri heitä ei sitten kiinnosta politiikka.

Toimituksen poiminnat